2011. szeptember 25., vasárnap

Csúszás


Most mondjuk bepótoltam, amivel szeptemberben elmaradtam, de az augusztusi élményekről azt hiszem, csak a képek fognak mesélni.
Miért is?
Ennek több oka van.
Az egyik nyomós ok, hogy kb. 2 hónapja elromlott a gépünk. Az alaplap ment tönkre, és érdemesebb lenne beruházni egy laptopba, de azt venni kellene, utánajárni, neten utánanézni, ami idő hiányában eléggé macerás, úgyhogy egyelőre várunk ...
A másik, hogy még mindig nincs kész teljesen a nyári munka, bár tény, hogy rohamosan közeledünk a cél felé.
Szóval időhiány a másik ok, de ez hamarosan megszűnik.

Az otthonról:
A nyárra terveztük:
-első szobában ablakcsere, festés
-konyhabővítés (a garázs átalakításával) -falazás, betonozás, gipszkartonozás, járólapozás, glettelés, festés
-régi konyhában csempeleverés, vakolás, glettelés, festés, bejárati ajtócsere
-garázs építés - alapozás, murvaelszórás, betonozás, falazás ...

Ami elkészült:
- első szoba teljesen (karnis, függönyfelrakás várat még magára, bár minden megvan hozzá, csak nekiállni nehéz :()
-a konyhabővítés is kész, úgy ahogy,a víz-gázszerelőt várom, mint a Messiást, mert ha víz és gáz lesz, akkor be tudjuk vinni a hűtőt is, és az ajtófestés után KÉSZ lesz (későbbre van egy mosogatógép tervezve, de az nem tudom, pontosan mikor lesz még (mert úgy döntöttem, ennyivel megkönnyítem az életem, nem szeretnék idővel 4 meglett férfiember után mosogatni :)
-régi konyhában van még mit tenni, glettelés, festés, ajtócserek, bár remélem, hogy a jövő hét végére minden kész lesz. ma vakoltak, héten glettelek, és ha berakták az ajtót festek is :) ajtó is elkészült, holnaptól szállítható állapotban lesz :)
- a garázs az ami még vissza van, bár az alapozás megvan, a murva is el van szórva. Betonozni kellene, ill. falazni és tetőt csinálni. Ez nem biztos, hogy idén megvalósul még, bár jó lenne, ha nem kint kellene telelnie az autónak.
Hát így állunk.
Egy kép a szobáról és a konyháról:
hát, ezt megint előre rakta, de mindegy :)

Kutyi-barát

Máté már elég régóta hajtogatta, hogy szeretne egy kiskutyát. Marika mamánál van a Füles , Vera mamánál a Sumi, de nálunk nincs hátul kerítés, és addig nem lesz kutya sem, mert elszökhet, ill. a szomszéd kutyák is arrafelé járnak.
Marika mama nagyon nem akart a Füli mellé még egy kutyát, de a bátyus csak rábeszélte, így tegnap délben megérkezett a kiskutya: egy zsemleszínű tacsi, akinek a fiúk a Tücsi nevet adták.
Máté nagyon meg van érte veszve, szegény kutyi csak menekül már előle. Samit annyira nem érdekli, bár ő is megdajkálta, bekukucskált hozzá, de Máté a főkolompos, aki szórakoztatja, eteti, cipeli.
Íme az új barát:
https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Szept?authkey=Gv1sRgCKn89f6T4Oe0ogE#5656236359850214290

Ovikezdés

Szeptember elsejével középsős lett Máté, így átkerült a másik csoportszobába. Együtt vannak a nagycsoportosokkal, ami a viselkedésén is meglátszik sajnos ...
Új jele a könyv lett.
Nagyon lelkes egyébként, olyan büszkén mesélte az első nap után, hogy őneki sikerült egyedül levest mernie :)
Napos is volt már (mint a mellékelt képek mutatják) igaz, anya hiába vitte a fényképezőgépet, a naposság jelképe, a kötény, épp a mosodában volt ... így nem igazán jönnek vissza a képek, de a semminél többek :)
Természetesen a nagycsoportban is a kis barátja mellett kapott helyet.
https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Szept?authkey=Gv1sRgCKn89f6T4Oe0ogE#5656225193166873522
Logopédus is járt már felmérni őket, és bár egyáltalán nem beszél tisztán, idén még nem kell foglalkozásra vinni.
Egyik óvónő szerint ennek az az oka, hogy a középsős gyerekeknek hosszú a foglakozás időtartama (45 perc), és a belefektetett energia, idő az ennyi idős gyerekeknél nem térül meg, látványos javulás nincs.
A másik óvónő azért mindehhez hozzátette azt is, hogy bár mindez igaz, de azért az sem elhanyagolható, hogy kevés a logopédus, nagyon telítettek, és épp elég ellátni a nagycsoportos beszédhibásokat, a középsősökre idő sincs ...
Ha befejeztük a konyhabővítést, azért utánanézek, hogyan tudnék én otthon segíteni neki.

2011. szeptember 24., szombat

Kontroll megint

Augusztus 31. Újabb kontroll ... és nem az utolsó.
Most a fiatalabb drnő volt, aki akkor ügyelt, amikor Peti született. Az előző vizsgálatkor enyhe nyaki hypotóniát diagnosztizált a drnő, ez most nem jött elő, hisz gyakoroltuk szakadatlan a húzódzkodást :) Hasaltattam is, amikor eszembe jutott, de ez még kevés, a bemutatottól jobban kellene, hogy emelje a fejét egy ennyi idős baba, bár nem tudom, mennyire adhatok ezekre a vizsgálatokra, hisz 10 perc az egész, vetkőztetéssel, mindenféle vizsgálattal együtt. Én sem vagyok minden nap ugyanolyan hangulatban, messzemenő következtetést nem vonnék le abból, hogy egy adott pillanatban hasra fektetésből mennyire emeli per pillanat a fejét. Mert ahogy lenni szokott, a szerepeltetés nem mérvadó, így persze Peti sem emelte annyira fel a fejét, ahogy otthon szokta, tudja ő magasabbra is, de ott épp nem úgy jött össze, nem volt kedve, vagy nem volt olyan motivációja.
Szóval az előző vizsgálathoz képest fejlődtünk, egyik részét kipipáltuk, másik még folytatódik, de lett az első helyett más :(
Asszisztált mászatás a neve, amikor hason meg kell emelni a babát a mellkasánál fogva úgy, hogy a lábfeje és a keze talajt érezzen. Ekkor, ahogy tolja/viszi előre a baba testét a tartó, a babának kellene előre rakni felváltva a kezeit. Peti a jobb kezét tette rendesen, a balt nem akarta. A bal karja alatt tartotta a drnő egyébként. Ez azért fontos, mert itthon ha a bal karja alatt tartottam, akkor a bal karját kevésbé rakta előre, mikor viszont a jobb karja alatt volt a kezem, tette a balt is, igaz, valamivel akkor is később, mint a jobbot. Sokáig nem kivitelezhető egyébként ez a mászatás, a drnő is megjegyezte, milyen jó súlyban van Peti, nehéz volt neki is tartani. Úgyhogy gyakorlok vele én is itthon, de sokáig nem lehet. Most már húzza a fenekét fel, de ha hason fekszik, akkor is, mint egy kis hernyó :) Úgy látszik, mi mindig kb. 2 hetes csúszásban vagyunk ...
Egyébként elbűvölte az összes nővért, mert nagyon és végig mosolygott, kis cukigombóc volt :)
Kontroll okt. 12-én ...
Nem tudom, meddig kell még visszajárnunk, én nem látok Petin semmit, de nem is küldenek sehova ... pl. gyógytornász.

Peti keresztelő

Szeptember ... úgy látszik, nálunk ez a hónap van kinevezve a keresztelésekre. Máté kezdte a sort, ő 3 hónaposan szept. 24-én lett keresztelve. Sami 4 hónaposan, ugyancsak szeptemberben. Petivel nem akartam volna szept-ig várni, hisz ő már 5 hós, de mégis így alakult. Éppa konyhabővítés kellős közepére ... amikor terveztem, hogy mikor legyen, akkor úgy gondoltam, hogy 17-ére már kész lesz a konyha, nyugi lesz, de nem úgy jött össze.

Sokat gondolkoztam, mikor legyen, szombat-vasárnap, délelőtt vagy délután ...
Szombat délutánra esett a választás, a következő megfontolásból:
- vasárnap mise előtti keresztelő kilőve azért, mert az ebéd a keresztelő végére még nincs kész, és a férfiak túl sokat innának (na nem sajnálom tőlük, csak be ne rúgnának ...)
- mise utáni a Sami délutáni alvása miatt esett ki
- vasárnap délután foci van, így maradt a szombat délután.
Az eredeti tervek szerint anyuéknál tartottuk volna az estebédet, de a kedves szomszédasszony volt olyan rendes, hogy felajánlotta, hogy tartsuk meg az ő pincéjüknél. Nagyon, de nagyon hálás vagyok neki ezért, szuperjól sikerült, kényelmesen elfértünk, gyerekek nagyon jól érezték magukat, szaladgáltak, csúszdáztak, és felfedezték a csúszkát, amit minden gyerek nagyon élvezett. Kornél és Sami is! Őrület, Sami egyedül csúszott le ... hogy egy ilyen kicsiben mennyi erő lakozik, így meg tudja magát tartani!

A keresztelő 3 órakor kezdődött, Peti nagyon jól viselkedett, egy hangja nem volt, még amikor leöntötték vízzel, akkor sem. A papot éberen figyelte, közben megette a keresztanyja kezét is :)
Aztán a keresztelő után mentünk a pincéhez, ahol fincsi husikat ettünk, beszélgettünk, jól éreztük magunkat, gyerekek pedig jókat játszottak.
Íme, a bizonyíték:
https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Szept?authkey=Gv1sRgCKn89f6T4Oe0ogE#5656235877292110082

Fogak jönnek-mennek :)

Kb 2 hete jelentette be Máté, hogy mozog az egyik foga. Gondoltam, nem esik ki egyik napról a másikra, mert annyira még nem mozgott, de azért figyeltem.
A szomszédból tartott egyik este hazafele (09.18.), amikor a kapuban- miközben az ujjával piszkálta- kiesett. Jött be, hogy menjek gyorsan, mert meg kell keresni a fogát! Persze nem találtuk, pedig 4kézláb is kerestem, de már kezdett sötétedni, így esélyünk sem volt. De találtunk egy fehér kicsi követ, ami akár fog is lehetett volna.

Miért is volt akkora jelentősége annak, hogy megtaláljuk az első kiesett fogát? Mert látta a mesében, hogy a kiesett fogat a párna alá kell tenni, amit aztán éjjel elvisz a fogtündér, és pénzt rak a helyére.
Ebből a buliból nem maradhatunk mi sem ki! Úgyhogy este szépen a párnája alá tette a fogát, aztán éjjel a fogtündér (apa személyében) kicsempészte a fogat, és tett a helyére egy ezrest. Nem akartam ekkora pénzt tenni, de épp üres volt a pénztárcám aprópénzes része ...

Reggel hátradugott kézzel jött ki a szobájából, és csak úgy sugárzott rajta a boldogság ... Én hittem! -hajtogatta, miközben az ezrest lobogtatta :)
Aztán pár perc múlva azt is megjegyezte, hogy mikor fog kipotyogni a többi foga, mert neki sok pénz kell ...
Hol van már a kisegér, aki csontfogat ad a tejfog helyett!

Pár nap múlva (09.22.) ismét fogas esethez lett szerencsénk: kibújt (áttört) Peti első foga! Épp, amelyik Máténak kiesett. Megbeszéltük, hogy amit Mátétól elvitt a fogtündér, azt Petinek adta :)
Az első fog után gyorsan bújt a második is, mert amíg reggel csak egyet éreztem, abból estére határozottan 2 fog lett.Igaz, a 2.-nak csak a csücske volt kint, de kocogott! Ma pedig már mind2 határozottan érezhető, úgyhogy fájdalom, de vége a fog nélküli babamosolynak ...

Szüret

Ismét elérkezett a szüret ideje, amiből Máté idén sem maradhatott ki :)
Hiába, nagyon lelkes, segítőkész, és imád kint tenni-venni. Sami velem maradt otthon, de persze ő is ment volna, csak nem mertem kiengedni, mert ha valakinek csak az a dolga, hogy Samit kövesse, akkor egy ember már kiesik a melóból. De úgy hiszem, jövőre ő is ott lesz Máté mellett, és kitanulja a szüretnek minden csínját-bínját :)
https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Szept?authkey=Gv1sRgCKn89f6T4Oe0ogE#5656217717066519810