2011. december 31., szombat

Suttyomban ...

... újabb fogat növesztett Pepcsi.
Alul volt neki 2, fölül pedig 3, ami kb egyszerre bújt ki. Annyira fölül vártam és lestem a bal 2-es párját, hogy alul nem is figyeltem.
Tegnap este Máté meg akarta lesni Peti fogait. Mutatom neki, hogy "és alul van 2". Mi???? Nézem, nem is 2, hanem 3 van alul. Nem csak épp áttörve, hanem félig kint. Szóval a múltkori rossz alvás nem a fenti fogacska készülődése miatt volt ... persze pár napja a felső hiányzó párja is áttört, erre most várhatjuk a lenti bal 2-est.
Szóval ma a hivatalos Pepcsi fogak száma 7.

2011. december 26., hétfő

Karácsony

Akkor szép sorjában:
Dec. 24.
Délelőtt készítettem a kaját, a gyerekek erre-arra voltak (otthon, mamánál).
Délben Sami és Pepi elaludt, utána pedig Mátéval feldíszítettük a fát. Amikor Sami felébredt, megállt a fa előtt és csak nézte. Aztán fogta magát, visszafordult a szobába és ment traktorozni :)
3 órakor volt a templomban a pásztorjáték. Minden évben meg szoktuk nézni (anno szerepelni), és az ovisok is elő szokták adni a karácsonyi műsorukat a nagyok műsora előtt.
A nagyokkal mentünk, Zsolti maradt Pepcsivel, aki fél 4 körül elaludt.
A templomban Máté leült az ovisok közé, mi pedig Samcival a másik oldalon találtunk elől helyet.
Ügyesek voltak a kicsik és a pásztorjáték is jó volt. Nem a megszokott, volt bent újdonság is, mint pl. Mit szól József, amikor meglátja a várandós Máriát.
4 óra után értünk haza, addigra a Jézuska is a karácsonyfa alá tette az ajándékokat.
Máté ujjongott, hisz nagyon várta, Saminak viszont könyörögni kellett, hogy egyáltalán a fa alá álljon és kibontsa az ajándékát.
Máté tőlünk egy lego házat és egy AnnaPeti-t kapott, Sami pedig egy nagy kirakót és 2 könyvet. Pepi bébikaját.
Este a fiúk még átnéztek a mamához, de ajándékot ekkor ott még nem kaptak.

Dec. 25.
Délelőtt a Vera mamánál voltak a fiúk, Pepcsivel én kicsit később mentem, miután felébredt a délelőtti alvásából.
Olyan sokszor vannak a mamánál, mintha haza mennének, úgyhogy természetesen jól érezték magukat. Ebéd után a kicsiket hazahoztam aludni, Máté maradt az apjával.
Amíg aludtak, én elkészítettem a vacsorát. A gyerekek keresztszüleit és Zsombit vártuk délutánra.
Megvacsoráztunk, ajándékot bontottunk. Máté és Zsombi jól eljátszottak, bleybled-eztek (most ez a legnagyobb favorit). Persze Sami rendszerint útban volt, de nem volt vészes.
Zsombi tőlünk Lotti Karottit és könyvet kapott, M és S bundás papucsot és tusfürdőt, Pepi fürdőjátékokat.

Dec. 26.
Marika mamáékhoz mentünk, ahova a veszprémi nénjéék is jöttek. Aludni hazavittem a kicsiket, aztán visszamentünk, majd átmentünk a Bözsi dédihez is. Ezen a napon ajándékdömping volt. Ekkor határoztam el, hogy jövőre ezen mindenképp változtatunk: ennyi játék felesleges. Bőven elég lesz, ha szenteste tőlünk kapnak egyet, a keresztszülőktől egyet, és az összes többi rokontól egyet (én veszek egy valamit, ki mit szán odaadja pénzben), és karácsony egy napján összejönnek nálunk és megkapják tőlük a gyerekek. Felesleges mindenkitől külön játékot kapni.
Amit ezen a napon kaptak (a teljesség igénye nélkül): ugráló békák társas, Lics-locs pingvinek társas, könyvek (kb. 7 db), építőjáték, építőkocka, ágyruha, fa kisvasút ...

Utólag írom, ez kimaradt :(
28-án pótkarácsony volt az unokatesómékkal és a gyerkőceikkel. Veszprémből jöttek. A gyerekek cukik voltak, jól eljátszottak egymással (Máté kilógott a sorból: idősebb, makacsabb volt, és ha van kinek, nagyon szívesen produkálja magát. Sami Kornéllal és az Andrissal nagyon jól elvolt: a nagy betonkeverő autóban mixelték a ropit. Ez mindent vitt a fiúknál.
Ebéd után a kicsikkel hazajöttem, de fél óra múlva ők is indultak, hisz a gyerekek ott is alszanak délben és fáradtak voltak.
Onnan is kaptak könyvet, trakit, formabedobót.

képek is vannak:
https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Dec?authkey=Gv1sRgCKjj1fOU1_v96wE#5690814985484994450

Ünnepekre hangolódva

A karácsony előtti hét kicsit zsúfolt lett. Programok szempontjából. De nem baj, hisz az időjárásból nem lehetett következtetni, hogy hamarosan karácsony, vagy hogy épp tél lenne, így viszont legalább a hangulat valamelyest alakult :)
Kedden az ovisok szerepeltek délután a nyugdíjasoknak tartott karácsonyi ünnepélyen. Itthon tanulgattuk Mátéval a verset (mert az oviban ebéd után gyakorolták, Máté viszont ebéd után jön haza.
Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska című versét gyakoroltuk, de sajnos az ünnepélyen Máté kimaradt épp ebből a versből (többen mondták együtt), viszont egy másiknál kihívta az óvó néni (azt is tudta).
Ünnepély jól sikerült, ügyesek voltak az ovisok (Vera mama szerint :)).
Egy kis kalamajka viszont történt: 2-kor volt az ünnepség, gondoltam nem hozom haza délben az oviból, mert nem tudtam volna utána az ünnepélyre elvinni (2 kicsi aludt, apa dolgozott). Azt beszéltük meg, hogy haza pedig eljön a mamával.
Vártam, vártam ... 4 óra, sehol senki. Gondoltam, nagyon éhes lehet, hisz épp tökfőzelék és pörkölt volt az oviban az ebéd, amikor megjelent a mama. Máté viszont sehol. Az én nagy fiam nem volt hajlandó hazajönni a mamával, inkább visszament az oviba. Negyed 5 volt, így ugrás a kocsiba, tűz Mátéért, mert fél 5-ig van nyitva az ovi. Egyedül volt már az óvó nénivel, de nem zavartatta magát, szerelt épp.
A buszozás volt, ami miatt nem akart jönni a mamával, ugyanis az oviból busszal vitték őket a közösségi házhoz, ill. vissza is. Máté viszont egyszer ült buszon életében, kb. 2 évesen. És ezt az élményt nem akarta kihagyni. Ill. azt is megjegyezte, hogy így legalább nem kell gyalogolnia. A kis kényelmes ...

Szerdán az iskolai ünnepség volt fél 11-kor,a hova elvittem a piciket. Szép volt, jó volt, gyerekek jól viselték, Sami tátott szájjal figyelt, Pepcsit pedig jól megdajkálták :)
Hangolódásnak kiváló volt: Szálljatok le, szálljatok le karácsonyi angyalok ...

Délután az oviban volt Gyertyagyújtási ünnepség versekkel, énekekkel, mondókákkal. családi programot csináltunk belőle, mert én vittem a gyerekeket, a Zsolti pedig az ovihoz jött amikor beért a busza. De időben odaért ő is :)

https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Dec?authkey=Gv1sRgCKjj1fOU1_v96wE#5688625155692523186

Mese

Máté tavaly szeptemberben (amikor tudattuk vele, hogy kistestvér érkezik) lett nagy könyvmoly és mesefüggő.
Könyvtárba is rendszeresen járunk és nagyon sok mesekönyve van itthon is. Igényli a meseolvasást. Van, hogy napközben is (ritkán), de az esti mese (amit apa vagy a mama olvas ...anya csak nagy ritkán) elmaradhatatlan.
Samit viszont nem érdekelte a mese ... egészen idáig. Vagyis kb. 3-4 hete ő is szeret mesét hallgatni. Este és nappal is, amikor épp eszébe jut. Képes a mamától is hazajönni egy adott könyvért, ha ő épp abból szeretné, hogy meséljenek neki. nagy kedvenc Thomas, a gőzmozdony és Tűzoltó Sam mesekönyve, de szívesen hallgat AnnaPetiésGergőt, de nem veti meg a mondókás könyvet sem. Máté 4 éves is elmúlt, amikor érdeklődni kezdett, Sami 2 éves múlt (ez csak érdekesség :))
Viszont nagyon örülök neki, igaz, emiatt az esti rituálé kissé megváltozott, de sebaj ...

Olvasni és mesélni ill. mesét hallgatni jó!

2011. december 14., szerda

Baleset nélkül

Azt hiszem, a cím magáért beszél :)
Samiról van szó, ill. arról, hogy épp egy hónapja írtam, hogy megpróbáljuk az éjszakákat is pelus nélkül, mert már egy hónapja nincs pisi a pelusban éjjel. Azóta kisgatyában alszik, és (kopp-kopp-kopp) egyszer sem volt baleset. Nagyon remélem, hogy nem kiabálom el, de nagyon örülök neki!
Egyszer-kétszer felkelt, hogy pisilnie kell, de nem jellemző.

Hiába, aki januárban oviba akar menni, annak nem lehet pelusa :)

2011. december 11., vasárnap

Megfázás

Tudom, a tél a betegségek ideje, örüljek neki, hogy eddig egyáltalán megúsztuk, de azért reménykedtem benne, hogy az idén teljesen elmarad.
Influenza elleni védőoltást Máté és Samu (meg én) megkaptuk kb. 2 hete. Szóval ez a rész kipipálva.
Viszont a megfázással nem tudok mit kezdeni ... a megelőzésen a hangsúly: c-vitamin.
Multivitamint idén nem adok nekik, mert tavaly kapták, de Máté sokat volt beteg. Inkább c-vitamin.
Most azonban ez kevésnek bizonyult, köhögött Máté és Sami is . Először csak száraz köhögés volt, ekkor kezdtem nekik Stodalt adni. Ez viszont hatott, mindkettőnél szakadt fel, rotyogósan köhögtek. Mostanra már csitult a köhögésük, viszont most meg Peti kezdett rá. Neki viszont hőemelkedése is volt, talán lázas nem lesz ... remélem.
Persze a párologtatás is sokat számított a nyugodtabb éjszakák érdekében :)

2011. december 8., csütörtök

Újabb Pepi fogak

A 2 alsó középső foga már egy ideje kint van, a felsők pedig nagyon készülődtek.
Ki is bújt tegnap kettő ... de elég érdekesen: a bal első és a jobb második. Vártuk a párjaikat is, nagyon duzzadt ott is a kis ínye. Pár napot adok nekik.
Igen, jól gondoltam, a jobb első is áttört dec. 9-én :)
Úgyhogy kijelenthetem: 5 fogú lett Pepcsi. A két alsó már rendesen kint levő fog, a felső 3 viszont kocog :)

Télapó, Télapó, Télapó

Nem véletlenül írtam 3-szor:
ahogy ma Máté fogalmazott: túl sok csokit hozott. És túl sokszor jött ...
Pedig a Zsombis Mikulást (amikor a keresztszülők és Zsombi jön/vagy mi megyünk a fiúk (Máté és Zsombi) megszületése óta) kiiktattuk annyiban, hogy kirakták a csizmákat, és Mikulással akkor nem találkoztak (4 éve rendszeresen jött házhoz a Télapó).
Ennek komoly oka van: már tavaly is azt beszéltük, hogyha túl sok Télapóval találkoznak a gyerekek, elveszik a várakozás, a találkozás okozta izgalmak öröme.
Én gyerekkoromban nem emlékszem, hogy egyszer is találkoztam volna Télapóval, viszont emlékszem a várakozás, a leskelődés izgalmaira.
Az ovis Mikulás (színdarabbal) vasárnap jött a közösségi házba az óvodásoknak (ill. minden gyereknek).
Várták a gyerekek, készülődtek. Samit is beültettem az első sorba az ovisok közé. nem is volt gond, kb. az előadás feléig, amikoris egy rabló jelent meg a Mikulás házában és az ajándékokat követelte. Samci megijedt valamitől és sírni kezdett. Persze mentem megvigasztalni, de elég nehezen ment. Amikor a színdarabnak vége lett, a gyerekek névre szólóan megkapták a kis csomagjukat (persze Sami nem mert egyedül kimenni, én vittem, de elvette, megköszönte). Aztán az apja rávette, hogy üljön bele a Télapó ölébe egy fénykép erejéig. Ekkor már nem volt semmi gond :)

Kedden az ovisok az iskolások színdarabjára voltak hivatalosak (én is mentem a kicsikkel), ahol az önkormányzat csomagját kapták meg. Pepinek nagyon tetszett az előadás, a mama kezében járt keze-lába.

Marcsiék kedd este jöttek le, Télapót kiiktattuk, csomagot a csizmába kapták.
Persze a mamáknál is járt a Télapó. Mindenhol csak egy kis csomagot kaptak, de a sok kicsiből bőven összejött annyi édesség, amivel kihúzzák húsvétig ... vagy még tovább. (persze az édességeket anya lefoglalta és szabályozza az elfogyasztásukat).

Apával is voltak a céges Mikulás-rendezvényen pénteken, ahol bábszínházi előadás várta a gyerekeket, kaptak kakaót, kalácsot és egy Miki-csomagot.

Miki elmúlt, várhatjuk a Jézuskát :)

https://picasaweb.google.com/106241589772031548491/2011Dec?authkey=Gv1sRgCKjj1fOU1_v96wE#5684005938370670354