2012. január 30., hétfő

Akadály

Miért is ne épp akkor legyen valami gond, amikor a legkevésbé van rá szükség? Na persze a gondra semmikor sincs, úgyhogy maga válogat időpontot.
Ma reggeli hőmérséklet (autó elektronikája szerint) -9C°. Ilyen hideg idén télen még nem volt. Sajnos be is jelentette az autó, hogy ez biza neki nagyon nem tetszik ... nem volt hajlandó elindulni reggel. A gyerekek viszont harci készültségben, ovira készen ültek a kocsiban, ami csak nem akarta az igazságot. Viszont ekkor nem akartam visszavonulót fújni, így ebben a kellemesen csípős hidegben elindultunk az oviba gyalog (Pepcsi nélkül).
Nem mintha szörnyű messze lenne (gyalog 15-20 perc, gyerekkel 20-25), de ha gyalog megyünk, hamarabb kellett volna indulni. Mindegy, telefonáltam, hogy kicsit késünk, de számítsanak ránk.

Semmi gond nem volt, haladtunk szépen (Mátét azért jócskán sürgetni kellett), mire odaértünk, jól megcsípte arcunkat a hideg. Délben azért megpróbálom elindítani az autót. Remélem, hogy csak az egyébként is rosszalkodó akkumulátornak nem tetszett a hideg.
A nagyobb gondot mégis a hét hátralevő része jelenti:
Zsolti délelőttös, kocsi nélkül, ilyen hidegben nem akarom gyalog vinni a gyerekeket (mert mire odaértünk, azért Sami már elkezdett köhögni). Viszont épp most szombaton lesz az ovis farsang, amire a héten készülnek igazán (kis műsorral). A jelmezük már kész van, jelmezbálba mindenképp megyünk (hacsak nem lesznek nagyon lázas, ágyban fekvős betegek -de nem lesznek!!!), de jó lenne, ha próbálni is tudnának a többiekkel.
Hmmmm ... dilemma, de majd délután az autóhoz nálam jobban értők megmondják, mi legyen. Lehet, ha kap egy kis töltést a kocsi, és félig fedett helyre sikerül vele állni, akkor megoldódnak a reggeli nem-indulások, és semmi probléma nem lesz. Csak a hét második felére még hidegebbet (-15,-20 fokot is) jósolnak éjszakára, és jön a nagy hóóóó!!! Akkor pedig anya tuti nem vezet ... akkor a farsangra is bérautóval megyünk ...de ez még a jövő zenéje. Bízzunk a legjobbakban!

Remélem, érthetően meg tudtam fogalmazni a problémámat ... Röviden: kocsi nem indul, a nagy hideg miatt nem akarom gyalog vinni a gyerekeket, a farsang miatt viszont ott kéne lenniük ...

2012. január 21., szombat

Helyzetjelentés

Kedd óta hivatalosan is 8 fogú Pepi. A nagyoknak tuti, később lett ennyi foguk: az egy éves képeiken van ennyi. Vagy esetleg pár hónap szünet jönne? Nem hiszem, bár nem bánnám.
Szegény nagyon rosszul alszik (sokszor ébred, nehezen alszik vissza, ha leteszem rögtön sír, rajtam viszont nem akar aludni -pedig néha nem bánnám, ha akár rajtam is, de aludna ... kicsi vagyok csak fáradt ...)

Aztán az is eszembe jutott, hogy nem csak a kis fogacskák lehetnek a rossz alvás okai. 2 hét alatt ugyanis -szerintem hirtelen- nagyon megindult a mozgásfejlődése: egyedül felül, mászik, feltérdel, és állásba is próbálja feltolni magát ... csak annyi a bibi, hogy nem a talpára áll, hanem még spiccel a lába ... gondolom nem várat magára az sem sokáig, hogy rendesen lábra álljon :)

Úgyhogy -bár nagyon ritkán van a kiságyában napközben- ma lesz a napja, hogy lejjebb lesz rakva.

2012. január 16., hétfő

Első nap az óvodában ...

Nagyon készült Sami, reggel milliószor elmondta, hogy ő megy az oviba. Aztán amikor odaértünk, kabátostul indult volna befelé :)
Levetkőztettem, puszi, instrukciók: Jó legyél, nem verekszünk, ha pisilni kell, tessék szólni az óvó néninek, ha megetted a levest és a másodikat, jön anya :)
Könnyebben hagytam ott, mint anno Mátét. Első gyerek, elválás, nem volt egyszerű.
Sami viszont sokat volt a mamánál, és volt, hogy bejelentette, vigyem fel a dédihez, hagyjam ott, és majd menjek érte. Ő bárhol elvolt, gondoltam az oviban sem lesz gond.
Nem is volt. Semmi panasz, jól viselkedett, lelkesen mesélte, hogy vonatozott, udvaron is voltak, ebédet is megette. És holnap is megy :)
Ebéd alatt hallottam, amikor kérdezte az óvó nénit, hogy mikor játszanak :) majd holnap :)
Nagyon tetszett neki, lelkes volt.
Most pedig piheni az ovis fáradalmakat ...

2012. január 14., szombat

Mászik!

Gondoltam én, hogy hamarosan ez is bekövetkezik, hisz a kis lábait már teljesen felhúzta pár napja a pocija alá. Kezeit is rakosgatta, de csak mindig az egyiket, aztán elhasalt. Így is előrébb ért már, de még nem mászott. Ma viszont már 2-3-at váltott kézzel "lépett". Vagyis hivatalosan is tud mászni. Na nem villám tempóban és nem métereken keresztül (még), de határozottan MÁSZIK!!! És közben forog, kúszik, tekereg. Szóval innentől kezdve aztán tényleg figyelni kell, hogy mi marad a szőnyegen vagy a parkettán. Még szerencse, hogy Sami hétfőn kezdi az ovit, így legalább délelőtt anya rendet tud tenni (és marad is), addig Pepi nyugodtan lehet a földön, és elég lesz csak délután figyelni árgus szemekkel ...

Farsangra készülünk

Elmúlt a karácsony, lebontottuk a karácsonyfát, és máris itt a következő ünnep, a farsang, amire el lehet kezdeni a készülődést. Na nem a szalagos fánkot kell elkezdeni sütni, de ideje kitalálni, hogy ki minek öltözzön be a farsangon, amivel elijeszthetjük a telet (zárójelben megjegyzem: a telet, ami folyamán EGY szánkózásra alkalmas hó nem esett :().
Máté kb. 2 hete megjegyezte, hogy ő Télapó szeretne lenni, aztán változott: gyertya, majd kaktusz (???). De ezek közül egyik után sem volt olyan erős a vágy, mint tavaly a karácsonyfa után. Akkor eldöntötte, és nem volt variálás.
Felajánlottam neki, hogy a kis barátjával öltözzenek Ludas Matyinak meg a lúdjának, de Máté nem akar lúd lenni ... pedig milyen jó kis ötlet volt!
Most ott tartunk, hogy kutya szeretne lenni ... azt hiszem, ez lesz a végső, ebből nem engedek.
Mivel azonban mire farsang lesz (febr 4. -talán, mert megint megy az egyezkedés, hogy faluszinten vagy ovin belül legyen), addigra Sami is bőven ovis lesz. Neki viszont fogalma sincs, hogy miről van szó, így úgy döntöttem, hogy Piroska lesz :) ... mert idén még nem ágál, hogy ő bizony nem öltözik be lánynak ... jövőre már tuti :)
Had legyen már nekem is egy kislányom ... hacsak egyszer, és csak fél/egy órára is :)

2012. január 11., szerda

9 hós kontroll

Hogy szalad az idő! Már a 9 hós kontrollra kellett vinni Pepcsit szerdán. Legutóbb fél évesen voltunk, és szerencsére egy kimaradt, mert nem látták szükségét annak ellenére, hogy fél évesen még nem fordult át.
Mostanra viszont teljesítette ezt a feladatot, kúszik is jó ideje: hason körbe hátrafele.
Gondoltam, hogy kérdezik majd, hogy felül, feláll-e (mert persze van olyan baba, aki ennyi idősen akár totyog is - és bár tudom, hogy nagy különbségek lehetnek ennyi idős babáknál, bennem azért csak ott motoszkált, hogy ha nem csinálja, nem a születés-körülmények miatt nem teszi-e).
A kontroll előtti héten megmutatta, hogy fel tud ülni (azóta se), és látványosan virgoncabb hason, mint eddig. Négykézlábra áll, kutyázik, a lábait a pockója alá húzza teljesen.
Mászni még nem mászik, de nem adok sok időt, és az is menni fog neki.

Kontrollon egy fiatal dokibácsi volt (sohase láttam eddig, lehet a fiatal drnénit váltotta). Nagyon kedves volt, aranyos a babával.
Megvizsgálta, szerencsére nem talált semmi bajt, minden ok. Még egyszer kell majd mennünk, amikor egy éves lesz Pepi, de ha kaposváriak lennénk, nem is kellene. Úgy vettem ki a szavaikból, hogy ott is kijárnak tanácsadásra a kórházi orvosok, és elég lenne az is, ha úgy ránéznek.
Mondtam, hogy hozzánk is jár a siófoki főorvos (máramikor jön). Nem lényeg, egyszer még elegyünk, és ha minden ok, akkor ennyi volt, nincs több kontroll.
Bár nem tudom, mi lesz a követelmény egy évesen, felállni addigra biztos feláll, menni nem biztos.
De akkor anya végre megnyugodhat, hogy amikor Pepi született nem volt oxigénhiány semennyire sem ...

2012. január 7., szombat

Felült

Kicsit aggódtam Pepcsi mozgásfejlődése miatt ...
Annyi kismamával, kicsi babával van körülvéve az ember, és csak hallja, hogy ezt is, azt is csinál a gyerkőc ... és lehet, hogy emiatt alapból még nem is aggódnék, hisz olyan fejlődéskövető hírlevelet is kaptam, ami azt írta, hogy 8 hósan az is természetes, és belefér a mozgásba, ha csak forog és kúszik a baba.
Csak hát ugye ott van az a fránya születés körüli körülmény, ami csak nem hagy nyugodtan. Pedig eddig nem találtak semmi bajt a kontrollokon, és minden jónak tűnik, csak hát mégis ott van ...
Szerdán kell, hogy ismét vigyük Petit, és már előre láttam, hogy kérdezik, mit csinál: forog, kúszik, mászik, felül, feláll?
Ezekből csak a forog és a kúszik volt kipipálva egészen péntekig, amikoris egyedül felült Pepcsi. A szőnyegen játszott hason, amikor nézek rá, és ül! hmm ... aztán utána még egyszer felült, azt már én is láttam.
A mászás is alakul :) láthatóan ügyesedik, szabályosan négykézlábra áll, kutyázik, és van, hogy előre vetődik ... meg hátrafelé csúszik. Négykézláb állásban ügyesen megáll úgy is, ha egyik kezében magasra tart valamit. Szóval egyensúlyoz.

2012. január 4., szerda

Új év, új rend

Pepcsi hozzátáplálásában.
Azt hiszem -közeledve a 9. hónap betöltéséhez- itt az ideje, hogy áttérjünk a napi 2 szilárd étel elfogyasztásához.
Délelőtt főzeléket, délután gyümölcsöt kap Pepi.
Már első nap úgy nyekegett délután, amíg az etetőszékében ült, én pedig a kajáját csináltam, mintha mindig is kapott volna du. kaját, és már türelmetlenül várja.
Biztosan eddig is megette volna (ha kapott volna), és gondolom az sem okozna neki gondot, hogyha nem csak 2-szer, hanem 3, vagy 4-szer kapna. De nem kap.
Hirtelen lenne a váltás, és ugye 1 éves korig a fő táplálék még mindig az anyatej kell, hogy legyen. Szerencsére lelkesen szopizik, nincs időhöz kötve, mikor kap. HA éhes, szomjas, nyűgös, türelmetlen, elkeseredett, szomorú, sírós ...stb.

A 2-szeri szilárd kajával egyetlen bajom van: nem eszik olyan sokfélét, hogy igazán változatos legyen. Persze ez idővel változik, de a gyümölcs kimerül egyelőre az almával és a banánnal, de minden másnap ugyanazt egye? Természetesen reklamálni nem fog, azt eszi, amit kap.
Úgy gondolom, hogy evés terén Samira fog hasonlítani, aki mindent megeszik. Eddig Peti is.
Ma pl. elugrottunk Tabra a piacra, pepi mamával maradt, bébikaját tettem ide. Mind megette, pedig eddig nem kapott cukorborsósat.
Aztán lehet, hogy ha nagyon nem akarok neki 2 naponta ugyanolyan gyümölcsöt adni, akkor kap majd a délelőtti maradék főzelékből. Ezzel viszont szintén van egy bibi: soha nem maradt főzelék, mert Sami, a konyhamalac mindig felfalja :)

Ha etetem Petit, mindig jön, hogy mit eszik a Peti, mert ő is kér. Úgyhogy most már annyit csinálok mindenből, hogy felezni tudjam, mert Samci is igényt tart a turmixolt ételekre :)
Persze ő hamar felfalja az adagját, aztán csak tartja a tányérját, hogy ő még kér, adjak neki a Petiéből :) Tényleg egy kis éhenkórász :))

Ovis lesz

Már novemberben megbeszéltem a vezető óvónővel, hogy szeretném Samit januárban beadni az oviba. Írtam is erről akkor itt,Jobbra igazítás hogy miért is jutottam erre a döntésre, úgyhogy ezt nem részletezném újra.
Viszont eljött a január (amit azóta is emleget Samci: ő januárban megy oviba), és esedékessé vált az ovi.
Pontos időpont akkor még nem volt. Nem akartam rögtön a téliszünet utáni első héten kezdeni, had szokjanak vissza a kis ovisok, jövő hét közepén pedig Pepit kell kontrollra vinni, ami megint megzavarná a beszoktatást.
Nem mintha maradni szeretnék vele, Mátét is egyből otthagytam délig, most pedig Saminak ott lesz Máté vigasznak, ha esetleg baj lenne.
Mátét viszont hozom haza ebéd után, Samira is ez vár, szóval a délutáni alvása itthon lesz.
Most szerintem könnyebb szívvel hagyom majd ott, és Sami mindenhol jól érzi magát, nincs annyira hozzám nőve, mint anno Máté volt. Reménykedem a jó kezdésben és folytatásban ... betegségmentes ovis napokban.
A kis gomba már nagyon várja, hogy mehessen.
Remélem, nem szegik kedvét verekedős, harapdálós gyerekek ...

2012. január 2., hétfő

Beragadt szemek

2. reggel volt, amikor Sami úgy ébredt, hogy be volt ragadva a szeme. A jobb váladékozott előbb napközben, majd reggelre beragadt (de teljesen), aztán másnap már a bal volt beragadva. Úgyhogy úgy döntöttem, felviszem az orvoshoz. Csak jobban tudja, mitől lehet, bár gondoltam, hogy szemcseppet ír majd fel.
Saminak a drnő szerint be van gyulladva a szeme, de nem fertőz. Sokkal nem lettem okosabb, így megkérdeztem a gyógyszertáros nénit is. Ő szerint attól, hogy nem piros, még lehet kötőhártya-gyulladás, de akár "kisírt szemmel megfújta a szél és huzatot kapott", vagy "fűrészpor ment a szemébe és attól váladékozik", vagy taknyos, törli egyedül az orrát, és az is elég, ha egy orrtörlés után megdörzsölte a szemét.
Szóval ezek a lehetőségek, szemcseppentek, és várom, hogy elmúljon.
Szegénynek tegnap délután mind2 szeme be volt ragadva, pedig előtte már 2-szer cseppentettem.
Ma viszont a délutáni alvásból már úgy ébredt, hogy nem volt összeragadva a szeme, így kijelentem, hogy a gyógyulás útjára lépett :)

2012. január 1., vasárnap

BUÉK

2011-ből 2012 lett. Gondolom senki számára nem újdonság :)
Mi nem nagyon búcsúztattuk az óévet: mivel Pepi többször ébred éjszaka (elég régóta), nekem minden vágyam az alvás, és ez nem volt másként szilveszter napján sem.
Szóval a gyerekekkel már délelőtt koccintottunk a Marika mamánál gyerekpezsgővel, az esti rutin pedig a szilveszter miatt nem változott: 7 után fürdés, vacsi, fogmosás, ágyba bújás, mesehallgatás.
Fél 9 körül aludtak. Pepcsi volt a kivétel, mert valamilyen oknál fogva nem aludt el rendesen, 9-ig 4-szer tettem le aludni. A fogára tippeltem, így kapott egy kis Nurofent. Így elaludt fél 3-ig, vele együtt én is. Semmi kiabálást, durrogtatást nem hallotta éjfélkor. Szóval fáradt voltam eléggé. Zsolti átment a Vera mamához, ahol kártyáztak, beszélgettek, köszöntötték az új évet.

Mindenkinek békés, boldog, sikerekben gazdag új esztendőt kívánok!