2011. november 23., szerda

Baleset

Háát, nem tudom: létezik, hogy egy gyerek kisgyermekkorában ne történjen semmi riasztó?
Kétlem ...

Mátéval ugye anno volt a forrázás, ma pedig Samival szaladtunk az orvoshoz. Szerencsére most nem volt akkora a baj, mint a bátyussal, de a riadalom, kb akkora volt.

Miután hazaértünk az ovis reggeli körútunkról, gondoltam gyorsan odateszem a levest (mert az úr (Sami) levest is rendelt), ő pedig felmászott a szokásos helyére ) konyhaasztalnál a székre -térdelt, és várta, hogy be legyen neki kapcsolva a laptop, mert ő bizony kombájnt akar nézni (kombájn-traktor-bálázó háromszögben élünk egy ideje), és nagy lendülettel fejjel lefelé leesett a székről. Nagyot nem esett, nem is koppant -ugrottam gyorsan, mert csak azt láttam, hogy esik, és tekeredik ki a nyaka. Aztán nem a nyakával lett baj. Ahogy felvettem, néztem a fejét, a kis homlokán volt egy kék benyomódás. Mire újra odanéztem, ömlött belőle a vér, kis lyuk lett a bal szeme felett, felszakadt a bőre. Csak kb. fél centis vágás lehetett, de nagyon megijedtem. Gyorsan felvittük a drnőhöz, addigra már nem nagyon vérzett, jobban lehetett látni a sebet, de nem tudtam, nem kell-e összevarrni. Nem kellett szerencsére, az orvos fertőtlenítette, bekötözte, holnap pedig vissza kell vinni.
Kicsi szívem, ma milliószor jött, hogy fáj a feje, adjak rá puszit ...
Figyelni kell, de valószínű nem volt agyrázkódása.
ÁÁÁ, hogy mindig történik valami, aminek nem kellene ...
Egyébként csodálkoztam, hogy mibe is üthette be a fejét, hisz a konyhában járólap van és az asztal alatt semmi ... kiderült: a papucsa csatja lehetett a ludas. Ha ugyanez történik, és a lába ér le előbb, valószínű, hogy csak megnyomódik, hisz ott a bőrön kívül husika is van. A homlokán meg nem nagyon ... csak a kemény kobak meg a bőr.

2011. november 15., kedd

Pelus nélkül

Kb. július óta nem kap Sami nappalra pelust. Persze a délutáni alvás idejére kapott még egy hónapig, de nyár közepe óta nappalra elfelejtettük a pelust.
Nem tudtam, mikor jön el majd az ideje annak, hogy éjjelre se kelljen. Máté 2,5 éves volt, amikor pelus nélkül kezdett aludni.
Amikor Samival elkezdtük a nappali szobatisztaságot, akkor éjszaka még bőségesen tele volt a bugyor.
Most viszont már 1 hónapja száraz a pelenka éjjel, és 2 éjszaka is volt, hogy felkelt é s szólt, hogy pisilni kell. Ezért úgy döntöttem, éjjelre sem kap pelust.
Ma volt az első pelus nélküli éjszakánk, amin baleset nélkül vagyunk túl :)
Persze tudom, hogy baleset még bármikor előfordulhat ... vagy nem.

2011. november 13., vasárnap

Forduló

Peti átfordult!
Hurrá!!
Igaz, én nem láttam, a dédi volt a szerencsés. Pár napja gyakoroltunk vele, segítettünk neki egy kicsit az átfordulásban, reggel pedig a Zsolti gyakorolt vele, lehet, kedvet kapott :)
Nagyon örülök, hisz pár napja elkezdtem aggódni. Hisz már betöltötte a 7. hónapot, és már a 6 hónapos babaszoba-hírlevélben az állt, hogy a babák ennyi idősen könnyedén átfordulnak. Persze tudom, hogy nem egyformák a gyerekek, de azért én is úgy éreztem, hogy illő lenne átfordulnia. és tessék!!!
Remélem, hamarosan nekem is megmutatja, mit tud!

2011. november 7., hétfő

Készülődés

Bár még csak november eleje van, sokat gondolok a karácsonyra. Ennek egyik oka, hogy az oviban idén is lesz adventi vásár, ahol többnyire a szülők által készített karácsonyi, gyerekeknek való kisebb-nagyobb tárgyakat, dekorációkat, ajándékokat lehet megvenni.
Eddig minden évben (mióta ovis Máté) készítettem valamit, valamiket, de sajnos nem jellemző a szülők többségére, hogy nagyon törnék ez irányban is magukat.
Csináltam eddig üdvözlőlapot, mézeskalácsból karácsonyfadíszt, szalvétatechnikás képeket, kis agyagharangokat, és ki tudja, hogy mit nem, de idén valami mást szerettem volna.
Gondolkoztam, kutakodtam a neten és arra jutottam, hogy dekorgumiból fogok hűtőmágnest csinálni (nem kifejezetten karácsonyi, de gyerekeknek tetsző), aztán ugyancsak dekorgumiból fali dekorácit (valami meseszereplővel), aztán filcanyagból karácsonyfadíszt, és agyagból mézeskalács-utánzat karácsonyfadíszt.
Jelenleg ez a terv, aztán majd jelentem, hogy mit sikerült belőle megvalósítani.

A karácsonyi ajándékok is alakulnak, a gyerekeknek való megvan, most már csak a felnőtteken kell agyalni ...

Fogacskák vagy mifene

Fogak tekintetében egy mondat erejéig Mátéról: kipottyant a második foga is. Alul, az előző mellett. Sorsát még várja, mert 3-4 napja történt az eset, de mindig elfelejtettük a párna alá tenni a fogtündérnek. Na de majd ma!

Peti: pár napja lázas lett a szentem (38,8). Először magasnak gondoltam ahhoz, hogy a fogára kenjem, de mivel semmi más tünete nem volt, és ez a magas láz lement, de az állandó hőemelkedés, ill, 38 fokos láz maradt, plusz egyéb fogra jellemző tünetek megjelentek, így most már nagyon a fogára gyanakszom. Csak nem látok semmit ...
Plusz tünet: 1.rettentően öklik a nyál, múltkor mama ölében feküdt, és szabályosan áll a mellkasán a nyála ...
2. nagyon rág, leginkább az államhoz imádja jó erősen nyomni, dörgölni a fogínyét
3. hasmenéses, híg , zöldes kaki.
kíváncsi vagyok, mikor lesz ebből kibújó fogacska ...

2011. november 2., szerda

Ovi

Reggelente, amikor Mátét viszem az oviba, jön velünk Samu is. Mindig is szívesen jött, amíg Máté vetkőzött, addig feltérképezte a terepet.
Múltkoriban egyik nap olyan lelkes volt, hogy ő is nekiállt vetkőzni, levette a cipőjét is, mert ő marad az oviban. Mondtam neki, hogy még nem maradhat, hisz kicsi, és váltócipője sincs.
Erre másnap reggel a kis hátizsákjába pakolta a papucsát, hogy akkor legyen váltócipője. Viszont a kora még nincs meg hozzá, úgyhogy beletörődött, hogy nem megy, azt viszont azóta is lelkesen mondogatja, ahányszor csak bemegyünk az ovi ajtaján, hogy "Jövőre megyek oviba!".

Sokat gondolkodtam, mikor is adjam be az oviba Samut.
1. Ő májusi, de egy májusi ovikezdés nem annyira célszerű, lévén nemsoká úgyis nyári szünet lesz. Nálunk az oviban viszont a nyári szünet (amikor ténylegesen nincs óvoda) augusztus első két hete, tehát több, mint 2 hónap után jönne csak a szünet.
2. Szeptember a tényleges óvodai évkezdés. -erre gondoltam, amíg Samu be nem jelentette, hogy ő szeretne oviba menni, nagy a lelkesedése, és mivel a mai álláspont szerint az óvodák beveszik a 2 és fél éves gyerkőcöt is (és még a szobatisztaság sem feltétel), így arra jutottam, hogy január lesz a mi időpontunk.
3. Szóval január, ha addig még tart a mostani határtalan lelkesedés.
Óvó nénivel is beszéltem már, rendben, mehet, pontosítani pedig még pontosítunk addig.
A 2 és fél éves kritériumnak november 20-szal megfelel Samu, a szobatisztaság pedig már megvan (igaz, éjjel még kap pelust, de 2-3 hete már egy éjjel sem volt benne pisi).

Valahogy könnyebben engedem, mint anno Mátét, vele úgy voltam, hogy 3 évesen sem adtam volna be, ha az apja nem annyira ovipárti (márpedig egy 3 évesnek az oviban a helye). Samu viszont más tészta ... második gyerek és bár az ember próbálja a dolgokat hasonlóképpen csinálni, de a körülmények akaratlanul is megváltoztak, így más a helyzet.

Saminak gomba lesz a jele (vagyis már az, hisz a falon levő névsorban már benne volt év elejétől, hisz be lett íratva), és alig várja, mikor mehet. Még 2 hónap ... csak a lelkesedése ne lohadjon ...

Temetőlátogatás

November 1.
Mindenszentek napja

Már előtte nap szó volt róla, hogy ilyenkor megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek közöttünk (papák, dédik), virágot viszünk a sírjaikra és gyertyát gyújtunk az emlékükre.
Vera mamáékkal akartak elmenni a kisbári temetőbe ... mind2 fiú. El is mentek, nem is volt semmi gond: Sami nem is akart gyertyát gyújtani, Máté annál lelkesebb volt.
Aztán elsején délután mi is felkerekedtünk ... Petit itthon hagytuk, hisz lefoglalt volna egy embert, és hátha a 2 fiúval kudarcba fulladt volna a temetőlátogatás.

3 körül indultunk. A temetőben Máté vitte a szatyrot, amiben a gyertyák, mécsesek voltak. Annyira sietett, futott a papa sírjához, hogy esett egy hatalmasat, a szatyor kiszakadt, megértem utána a sok mécsest vinni ...
Nyugi volt egyébként, lelkesen, gyújtogattak , persze Saminak az oltogatás jobban ment ... ahogy akarta a gyertyáról gyújtani a másikat,a viasz rácsöppent a már égőre, és elaludt ... ez profin ment neki :)
Kb. egy órát voltunk a temetőbe, mire minden szerettünk sírját végigjártuk ... itthon a mama addigra elaltatta Petit, úgyhogy minden zökkenőmentesen ment.