2011. október 15., szombat

Hozzátáplálás indul!

Édesapja születésnapján Peti betöltötte a 6. hónapot. Ennyi idős koráig kizárólag szoptatni szerettem volna ... sikerült! (Anno már Sami is csak szopizott fél éves koráig, Máté viszont egy hós korától tápszert is kapott a szopi mellett - azért ez kicsit elgondolkoztatott már Sami után is. vajon miért lehetett, hogy míg a 2 kicsit sikerült csak szoptatni, addig Mátét nem. Valószínű lelki okai lehettek, nameg hogy első gyerek, és akkor az ember amit hall, azt el is hiszi. De jó is lenne, ha a második gyerek rutinja és tapasztalata meglenne az első gyerkőcnél. Sokkal könnyebb és nyugisabb lenne minden újszülött anyuka :))

Szóval a kis kitérő után újra Peti:
hétfőn volt fél éves, kedden védőnőhöz mentünk, szerdán pedig kontrollra kellett vinni Kaposvárra, így úgy döntöttem, hogy pár nap csúsztatással kezdjük el a hozzátáplálást. Ami semmi esetre sem elválasztás!!!
Mert ugye az elválasztásnál az a cél, hogy kezdetben egy, majd több szoptatást gyümölccsel vagy főzelékkel váltsunk fel (ilyenkor először kínáljuk szilárd étellel a babát, majd utána szopik, ha igényli). Míg a hozzátáplálásnál nem ez a cél, csupán a szoptatás után kínáljuk meg a kicsit a szilárd étellel. Persze előbb-utóbb ezen esetben is kiváltjuk a szoptatást, de így a kicsi fő tápláléka még sokáig az anyatej lesz, és csak ismerkedik az új ízekkel, ételekkel.
Ne kapkodjuk!

Petinél is (mint Saminál) az alma lett az első kiválasztott. Az almának a leve. Ette-ette, nyelte-nyelte, de nem mondanám, hogy kimagasló lelkesedése volt. Fintorgott, amikor kapta ... hiába, nem anyatejcsi volt :)

Szóval elkezdtük, és egy újabb korszak zárult le: nem lesz több csak szopizó babám, és viszlát anyatejes kakik ...

Még dilemmázok, hogy mi is legyen a második bevezetendő finomság. Sami az alma után sütőtököt kapott (milyen jó, hogy a nagy konyhaköltözködés közben kezembe került Sami hozzátáplálós füzete, most igencsak jó szolgálatot tesz. Akár még étlapnak is megfelel, hisz egyszer már bevált :)
Sütőtök viszont még várat magára (hisz akkor egy hónappal már odébb jártunk) ...
Krumpli, sárgarépa vagy cékla?

2 megjegyzés:

  1. Úristen, már féléves?? Kész vagyok...
    Szerintem a sütőtök tök jó, és én már idén is vagy háromszor sütöttem, lehet kapni már most is. De a krumpli is jó, a répa is, főleg, ha esetleg hasmenősebb baba, illetve Regőnek, aki bukós volt, nagyon bejött a rizs, és azt is lehet az elsők között adni.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Timi :)
    Akkor lehet keresek sütőtököt :)
    Nem tudom, a répa valahogy olyan íztelen. De ha találok jó édeset, akkor adok neki. Az almára nagyon fintorgott, és kumkodott is szegény. És jól megfogta a kakit is, 3 napig nem kakilt :(

    VálaszTörlés