2011. október 27., csütörtök

Logopédus

Azt már írtam, hogy az oviban járt a logopédus, és azt mondta, hogy középsősen nem látja szükségét Máténál a terápiára.
Anyu azonban nem hagyott nyugton, egy másik kisgyereknek (Máté ovistársa) időpontot kértek a logopédusnál, és kettőjüket íratták be, hogy újra megvizsgálja.
Ha tudom, mikor vizsgál a logopédus az oviban, akkor elmentem volna, megspórolhattam volna magamnak egy plusz kört, de mivel nem tudták előre az óvó nénik sem, ezért úgy gondoltam, jó, ha a saját fülemmel is hallom.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nem hiszem el, amit az óvónő mond, csak nekem is feltűnt, hogy beszélgetés közben milyen sok hangot nem mond, vagy nem jól mond Máté, furcsa volt, hogy ennek ellenére a logopédus nem javasolt terápiát.

Nem volt egyébként ezzel semmi gond, a logopédus nagyon kedves, barátságos volt. Ugyanazokat a képeket kellett megnevezni, mint az ovis vizsgálatkor. Itt azonban jelen voltam én is (na meg Peti :)).
érdekes volt látnom, hogy amikor egy egy szót kellett utánmondani, akkor némely hangot hogy ki tudta mondani Máté, miközben a beszélgetések alkalmával nem így van.
KB 10 lap volt, mindegyiken 3 sor (3 betű), melyekre ki voltak élezve a szavak. Tehát egy sorban voltak olyan szavak, amelyekben a vizsgálandó hang a szó elején, a szó végén, a szó közepén volt, ill. mássalhangzó-torlódás előtt.
Ami minden sorban probléma volt, az a mássalhangzó-torlódás volt, ilyen esetekben soha nem tudta kimondani Máté a kérdéses hangot.
Gond volt a következő hangokkal: r, s, sz, z, zs, cs, c -kb. ezeket nem mondta ki tisztán.
Az "r" helyett mindig "j"-t mond, viszont a nyelvét pörgetni nagyon ügyesen tudja ...
A logopédus szerint ez már egy szint, ha pörgetni tudja, akkor tudja, hogyan kell a hangot képezni, így előbb-utóbb be fog épülni a beszédébe is. Igazán nagy baj akkor lenne, ha a "r" hang helyett mindig mást mondana.
A "s" helyett "sz"-t mond, a többi pedig nem tiszta.
Egy év alatt sokat fog magától is tisztulni a kiejtése, hisz vannak életkora miatt nem tisztán mondott hangok, amik maguktól tisztulnak, a maradékra pedig, amit korrigálni kell majd, elég lesz egy év, amíg nagycsoportos lesz.

Persze más, ha folyamatosan beszél, és más, amikor szavakat kell mondania.
A folyamatos beszédben ugyanis egymás hegyén-hátán vannak a számára nehezen kimondható hangok, így úgy hallatszik, mintha nagyon pösze lenne. Pedig nem olyan sok hangja nem tiszta ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése