2011. október 28., péntek

Dió

A kertünkben 2 nagy diófa van. Eddig minden évben összeszedtem alatta a diót, hisz miért rohadjon alatta, ha egyszer van. Tennivaló a diófával egész évben nincs, csak az őszi diószüret. Eddig a leveleket sem kellett összekotorni, mert mire lehullottak, addigra a dió is lepotyogott. Nem is volt ebből soha semmi gond. Idén viszont korán jött pár fagyos reggel, ami a diófának nem tetszett, így a levelek a dió előtt lepotyogtak. Illetve az összes dió előtt. A fiú (Sami és Máté is, de főleg Samu volt hatalmas lelkesedéssel) nagyon sokszor álltak elém, hogy menjünk diót szedni. nem volt ellenemre, bár a vége felé már a derekam nem örült annyira. A szomszéd fiúk is többször megjelentek, lelkesen dobálták a botokat is, hogy mihamarabb lepotyogjanak a diók.
A leveleket is összehúztuk, hogy a fán maradt diók ha leesnek, akkor ne kelljen mindig bogarászni a levelek között, hanem könnyen megtaláljuk őket. 3 zsák diót szedtünk össze, és még mindig van a fán. Ennyi diót nem használunk el egy év alatt, úgyhogy gondoltam, megint eladjuk a felesleget. Megtörtem az eladásra szántakat, és a mamák segítségével már ki is pucoltuk őket.
Ma délután pedig elviszem leadni. Nagyon kíváncsi vagyok, hány kiló is lett pontosan.

3 megjegyzés:

  1. De érdekes, mi már hetekkel ezelőtt szedhettük a diót, és a levél csak most kezdett komolyabb mennyiségben hullani. Nálunk a töréssel van mindig probléma, nagyon vastag, kemény héjú dió, senki se szívesen pucolja...

    VálaszTörlés
  2. Mi is hetekkel ezelőtt elkezdtük szedni, de akkor még csak kevés potyogott le. DE a gyerekek nagyon lelkesek voltak. Aztán a fagyokkor hirtelen lehullott az összes levél. Dió meg még mindig van a fán.
    Egyik fa nálunk is kemény héjú, fáj is a csuklóm, ahogy törtem, pucolni pedig csak késsel lehetett. A másik fajtának viszont elég egy koppintás, és meg is tört, pucolni pedig nagyon könnyű

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is így szokta a diófa, hogy az első komolyabb fagynál egyszerre ledobja az összes levelet. Tavaly korábban is volt ez. Most meg még a mínusz egy-két fok nem volt elég neki ehhez :) de ma gereblyéztünk!

    VálaszTörlés