2011. június 24., péntek

Máté 5. szülinapja

Az eredeti tervek szerint szombaton délután szerettük volna tartani a szülinapi bulit. Sajnos a hét eleji előrejelzések szerint szombatra erős lehűlést szelet, frontot, esőt jósoltak, ezért úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg a hétvégét, mert a gyerekenek mindenképpen udvari buli kell :)
Ha pedig hét közben tartjuk, akkor legyen napján, tehát csütörtökön. Zsolti éjszakás volt, gyerekeknek iskola már nincs, ovisokat is el lehet hozni. Csak a férfiak dolgoztak, akik később tudtak jönni, de az nem is baj, hisz a gyerekeknek játékos vetélkedőt gondoltam ki.
Fél 4 körülre vártuk az első vendégeket. Addigra minden elkészült. Délelőtt megsütöttem a süti, délután, amíg Sami aludt (Peti is) kiraktam a feliratot (Boldog szülinapot Máté), elrendeztem a teraszon az asztalt. Aztán a Zsolti összeszerelte a pavilont -eddigre már Samu is felkelt.
Szendvicseket készítettem, aztán vártuk a vendégeket.

Eredetileg 8 gyerekre számítottunk, de csak 4-en lettek. Márk nem tudott jönni, mert a szülei dolgoztak, Gina temetésen volt (később jött anyuval, de a játékból kimaradt), Viola mamájánál volt, Csabi pedig nem akart (mert) átjönni.
Külön akartam a versenyt az iskolásoknak és az ovisoknak, bár ugyanazon feladatokkal, de így, hogy csak a Laci volt iskolás bevettük az ovisok közé, de nem mértük hozzájuk.
Aki versenyzett:
Máté, Kristóf, Zsombi +Laci
Amíg a Zsombira várunk, addig Kristóf és Máté jól elszaladgáltak az udvaron, aztán pihentek egy kicsit, és jöhetett a megmérettetés.
Készültem, a füzetembe már előre beírtam, a feladatokat, a gyerekek nevét, hogy csak a helyezéseket kelljen írni, és összesíteni is könnyen lehessen.

Feladatok: (részeredményeket nem írok, nem az volt a lényeg)

1. labdadobás vödörbe. mindenkinek 5 dobása volt, hányszor talál bele. Persze előtte volt pár dobás, amivel mindenki gyakorolhatott.
Máté kicsit kapkodott, pedig azt gondoltam, hogy menni fog neki, hisz télen is játszott ilyen vödörbedobálóst, és tudta, hogy koncentrálni kell, és nem lehet kapkodni.
Közben Csabi átjött asz anyukájával, de csak az ajándékot adták oda (horgászcucc), és mentek is. Talán ha a Viola is tud jönni, akkor Csabi is maradt volna, mert így kicsit bátortalan volt, nem is maradt.

2. Karikadobáló (ezt tőlünk kapta). Nekünk is volt gyerekkorunkban, és nagyon szerettük. Mi olyan szettet vettünk Máténak, amiben különböző méretű karikák voltak, így nehezebb kicsit, de jó kis fejlesztőjáték. tetszett a fiúknak is. itt is próba volt először, aztán élesben.

3. Diógyűjtés. Karikából indultak, és a náluk levő kis vödörbe kellett összeszedni a velük szembelevő karikában levő diókat. Próbáltak gyorsak lenni (kb. 15 dió volt mindenkinek), de a Kristófot nem tudták legyőzni. Nem tudom, hogy csinálta, de nagyon gyors volt. Csak úgy kapkodta fel a diókat :)
(Laci eddig volt velünk, vitája volt az Anitával és elmentek haza)

4. Puzzle. Minden kisgyerek kapott egy szétvágott képeslapot. Összeraktuk mindenkiét, hogy tudják, mit kell kirakniuk, aztán indult a verseny. Persze mindegyik gyerek mellett volt egy segítő, aki kicsit irányította őket, de ez a feladat is jó ötletnek bizonyult. Mindenki kirakta mind3 kirakót :)

5. Horgászverseny: Máté húsvétra kapott a mamától egy horgászbotot 3 hallal (egyiknek lába kelt), úgy gondoltam, ez időre megy. Ki mennyi idő alatt tudja kihorgászni. Ezeknek a halaknak, ki karika van a szájuknál, tényleg horgászni kell őket.
Csabitól mágneses horgászbotot kapott. Mi anno azért nem olyat vettünk neki, mert a boltban az eladó azt mondta, hogy nem kell nagyon precíznek lenni azzal, mert a mágnes akkor is odahúzza a halat, ha kicsit messzebb van.
Kipróbáltuk, vízben ez nem igaz. Nehezebben ment nekik, mint a másikkal.
Ez volt az egyetlen feladat, amiben Máté volt a legügyesebb.

6.Csokievő verseny: felnőttek segítségét kértük: csokit fűztem cérnára, amit a felnőttek fogtak, a gyerekeknek pedig így kellett megenniük a lógó csokikat.
Ezután szabad játék volt: fociztak, csúszdáztak, aztán eredményt hirdettem :)

Oklevelet kapott mind3 gyerkőc, a következő felirattal:
x.y.-nak,
Máté 5. szülinapján rendezett versenyben való részvételéért, ott elért ... helyezéséért.
Alá is írtam, pecsétet is nyomtam rá. Mint hivatalosan :) Csak nekem egy nyomda-virág volt a pecsétem :)
1. Kristóf
2. Zsombi
3. Máté
Eredményhirdetés ugye mint a nagyoknál, hátulról, így nyekegés sem volt (Máté részéről, mert egyébként volt bőven, nehezen viseli a kudarcot, ha ő veszít, vagy ha nem az van, amit ő akar. Oviból ilyen visszajelzés nem jött, lehet az a baj, hogy ő azt hiszi, hogy ő van otthon, így az van, amit ő akar. -ami persze nem igaz!)

Ekkor már kezdték hiányolni a tortát, amivel a tervek szerint meg akartuk várni a hiányzó vendégeket. Aztán mégsem vártunk tovább, bár ha tudjuk, hogy 5 perc múlva megjelennek, akkor türelmesebbek vagyunk.
Jöttek a torták, gyertyát fújt Máté, aztán felvágtam a tortát. Anitától puncstortát rendelt Máté, A keresztanyjától pedig csokitortát. Mindkettő nagyon finom volt.
Gyerekek ezután bicikliztek, videojátékoztak, jól elvoltak. Eddigre mindenki megjelent ...
Aztán Kristófék elmentek haza, és lassan eljött a fürdés ideje, így búcsút vettünk a vendégektől, és folytattuk megszokott napirendünket.

Ajándékok: karikadobáló, kirakós könyv a traktorokról (tanyás van, Máté imádja, gondolom, ez is nagy kedvenc lesz), verseskönyv, pólók, lego, játék horgász-készlet.
Volt tehát minden: ruha, könyv, játék, de azt hiszem, nem kapott olyan ajándékot, aminek ne vennénk hasznát, vagy ne fejlesztené valamelyik képességét :)

Képek:
https://picasaweb.google.com/matesamu2/2011Jun02?authkey=Gv1sRgCJjL2Pu_3-HmOw

1 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon szuper, hogy Te milyen szülinapokat tudsz szervezni három kicsi mellett! Le a kalappal! Mátét pedig Isten éltesse :)

    VálaszTörlés