2010. szeptember 26., vasárnap

Ortopédia újra

Áprilisban az ortopédián azt mondták nekünk, hogy menjünk vissza akkor, ha Samu már egyedül megy. Ráérek akkor időpontot kérni, amikor elkezd totyogni -mondta a nővérke. Ez július közepén volt. Szeptember 22-re kaptunk időpontot. Ugyanerre a napra kértem a fül-orr-gégészetre is, gondoltam megnézetem Mátét, hogy nem a nagyobb orrmandulája miatt horkol-e (bár mostanában nem horkolt, tavaly októbertől viszont igen, bár lehet, közrejátszott a náthás, megfázásos idő is) Mindenesetre akkor én nem tudtam megaludni vele egy szobában, annyira zavart :(
F-O-G-re mentünk először. A gyanú beigazolódott: tényleg elég nagy az orrmandulája, emiatt horkolhat, viszont a betegségek, a takony (bocs), nem szokott a fülére húzódni. Úgy döntöttünk, hogy mivel csak a horkolás van, nem vetetjük ki az orrmanduláját. " éjszaka a kórházban kellene lenni hozzá, ez nagyon nem hiányzik most, és az altatástól is tartok.
Aztán találkoztunk a háziorvossal, ő azt mondta, hogy az ő fia 5 éves volt, amikor kivették az orrmanduláját. Ő is nagyon horkolt, és azt vette észre a doktornő, hogy nagyothall a gyerek.
Elgondolkoztam, mert Mátétól is elég sokszor van kérdezve: nem hallasz? De nem tudom, hogy ez csak a figyelmetlenségéből adódik (pl. nagyon belemerül a mesenézésbe vagy a játékba), vagy tényleg nem jól hall. A védőnő ugyan vizsgálta az oviban a kiscsoportosok hallását is, de Máté akkor épp kutya volt, és nem volt hajlandó megcsinálni a feladatot. Mivel kiscsoportban még nem kötelező, így annyiban maradt.
Ortopédia:
Máténak betét kell, Samunak kiscipőt kell csináltatni. Rendes cipő lesz, méretre. Lemérték a lábaikat, körberajzolták, és kb. 3 hét múlva el is készül. Akkor vissza kell majd menni, bár nem értem, miért. Megmutatják, hogy húzzam fel a lábára?????????
Anno a bebax szandál azért kellett neki, mert a talptengelye nem volt egyenes. Ma ezzel nincs semmi gond, a talptengelye rendben van, viszont a jobb lábán a nagy lábujja befelé áll, eléggé csámpásan. Megnézte a dokinő a cipőt, ami épp nálunk volt. Nem volt elragadtatva, mert a talpán látott egy kis ferdülést. Azt mondta, ez a ferdülést kell megszüntetni, ezért kell a csináltatott cipő. Na meg hogy nem tartja elég jól a lábát. Ha a szandálja lett volna velünk, szerintem nem is kellett volna csináltatni :(, mert az jól tartja. Ha megyünk vissza, elvisszük és megkérdezem, mert bentinek nem akarok egész télen zárt cipőt adni.
Persze a cipészt épphogy elértük, szerencsénkre, így nem kellett másnap visszamenni méretet venni.
A másik: szerintem az ortopédiára elvitt gyerekek közül (és nem a kötelező 3 hós vizsgálatra vitt babákra gondolok) biztosan nem sokan kerülnek ki úgy, hoyg azt hallják, tökéletes a lábuk. Valamit tuti mindenki (vagy kevesen nem) kapnak :( Okát persze nem tudom, de lehet, hogy nem is kellene mindenkinek csináltatott cipő, aki kap.
Potom 8 e ft a cipő, és 4 e ft a betét. Csupa olcsóság, bár tény, hogy az egyéb babacipők is kerülnek 8 e ft-ba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése