2011. április 4., hétfő

Bicaj

Az egész Máté 2 éves szülinapjakor kezdődött ... akkor kapta a mamáéktól a futóbiciklijét, amit rendesen ki is használt. Igaz, nem azon a nyáron, hanem a következőn (ill. már tavaszon - közel a 3-hoz), de igencsak megszolgálta az árát a kis bicaj :)
Rengetegszer ment vele, először lassan, majd egyre gyorsabban, aztán volt, hogy 5-10 métereket is ment úgy, hogy felemelte a lábait, és csak gurult és egyensúlyozott. És ennek a bicajnak (futóbicikli -pedál nélküli) épp ez a lényege: hogy a gyerkőc megtanuljon egyensúlyozni, aztán utána, amikor már rendes biciklije van, akkor csak a tekerésre kelljen koncentrálni, és nem a tekerésre és egyensúlyozásra együtt.
Máté nagyon szerette a futóbicajt, még most is sokat ment vele -inkább, mint gyalog :)
Tavaly szülinapjára kapott egy rendes biciklit, ami kicsit még nagy volt neki, azon képtelenség lett volna rendesen megtanulni, viszont a Vera mamáig eltekerte, mert volt rajt mankókerék, de azzal nem tanulunk meg biciklizni :(
Aztán arra jutottam, hogy idén tavasszal elkezdjük a tanulást, de nem a szülinapi bicajon (kicsit drága volt, nem akartam, hogy a tanulási időszakban tönkremenjen, ha esetleg mégis sokat esik eleinte). Szóval: a rokon kislánytól, Ginától kaptunk egy agyonhasznált kicsi biciklit, ami a tanulsához tökéletesen megfelelő. DE Máté nem nagy hajlandóságot mutatott arra, hogy ő meg akar tanulni biciklizni, neki tökéletes volt a futóbicikli és a mankókerekes nagy is. Viszont a futóbicaj már igencsak kicsi neki, bár még simán megy vele, de mégis.
Aztán tegnapelőtt rábeszélte az apja, hogy próbálja meg. A mama volt a cél (5 ház), a Zsolti ment mellette, és tartotta kicsit, hogy ráérezzen Máté. Visszafelé már a szomszédtól kb. 15 métert megtett egyedül, és ezzel meg is állapította, hogy ő tud biciklizni, ezért ebből ennyi elég is :)
Tegnap viszont nagy lelkesedéssel pattant megint a bicajra, és nagy meglepetésemre nagyon ügyesen tud vele menni. Egyensúlyoz, kormányoz, teker ... ügyes, igaz, az elindulás még nem megy egyedül, de nem hiszem, hogy soká várat magára :)
Nagy esések sem voltak, csak egy-két elborulás ...
Még a kicsin megy, de ha azon már nagyon biztosan, le lehet szedni a nagyról is a mankókereket, és hajrá!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése